ANAK-ANAK AHMAD JAAFAR AR-RAWI

ANAK-ANAK AHMAD JAAFAR AR-RAWI

Wednesday, August 14, 2013PERKISAHAN SEJARAH RAWA RAUB:
KENAPA PERLU BELAJAR SEJARAH

Sejarah itu penting, dan ada beberapa sebab mengapa kita perlu belajar dan memahami sejarah, iaitu;

PERTAMA: Sejarah membantu kita mengenali asal-usul sesuatu perkara. Ramai yang memandang remeh perkara ini, dan hanya berminat untuk mengetahui asal-usul keluarga semata-mata (itu pun tidak ramai!). Apa perlu kita tahu asal-usul? Adakah perlu kita tahu dari mana nasi yang kita makan ditanam? Satu kata-kata sinis, tetapi amat dangkal. Mengetahui dari mana dia, peristiwa atau sesuatu benda itu datang itu penting kerana ia memberi kita satu keyakinan kerana kita tahu mengapa, di mana dan siapa yang melakukannya. Kita tidak akan mudah percaya kepada kata-kata, hasutan orang lain jika kita tahu dan faham sebab-musabab (sejarah) sesuatu perkara itu. Contoh mudah, ketika kontroversi lagu Negaraku kita dahulu dikatakan lagu ciplak, maka ramailah rakyat Malaysia yang bulat-bulat percaya dan mula memberi komen yang negatif kepada negara sendiri, tanpa mengkaji terlebih dahulu. Ini memberi peluang kepada musuh-musuh luar untuk menggoyangkan keyakinan kita, dan seterusnya menggugat keselamatan negara dan diri kita. Tidakkah anda sedar?

KEDUA: Sejarah dapat mengelakkan diri kita kita daripada melakukan kesilapan, terutamanya kesilapan yang bodoh. Sudah tercatat dalam SEJARAH bahawa banyak kesilapan manusia berlaku kerana tidak mengambil iktibar daripada SEJARAH terdahulu. Saya bukanlah orang yang begitu suka dengan politik, tetapi melihat kepada perkembangan politik semasa negara kita Malaysia, tindakan-tindakan sesetengah pemimpin dan pihak bertanggungjawab, tidak kira yang memerintah atau yang membangkang, bercanggah dan ini berlaku kerana tidak faham dan tidak belajar daripada sejarah. Begitu juga diri kita, ada yang tidak mengambil iktibar dari sesuatu peristiwa yang telah berlaku, terutamanya peristiwa yang kurang enak dan menyayat hati. Maka berulang-ulanglah kesilapan-kesilapan yang serupa berlaku, dan yang menerima akibat, siapa lagi?

KETIGA: Sejarah membantu kita bertindak secara bijak dan berfikir secara kritikal dan kreatif. Saya ada ungkapkan di atas berkenaan adakah perlu subjek sejarah di sekolah semasa kita bekerja, bekeluarga dan melakukan aktiviti-aktiviti umum yang tidak bercorak akademik? Perlu diingatkan sejarah itu tidak terbatas kepada ruang lingkup ketika peristiwa yang disebutkan itu berlaku, sejarah adalah rantaian peristiwa yang berterusan dan berkembang. Maka adalah salah untuk kita katakan sejarah itu bersifat statik. Peristiwa pemisahan Singapura dari Malaysia umpamanya, apakah intipati yang kita dapat pelajari daripadanya? Salah satunya adalah kadang-kala kawan kita boleh menjadi lawan kerana kepentingan diri! Moralnya? Semangat setiakawan dan berpasukan, toleransi dan persefahaman perlu ada untuk mengelakkan perpecahan dan saling bermusuhan. Amalan ini boleh dipraktikkan semasa di tempat kerja bukan? Anda tahu jalan itu mempunyai sejarah kemalangan akibat kecuaian manusia. Tindakan anda? Pandu laju?

Banyak lagi sebenarnya kepentingan mempelajari dan memahami sejarah itu sendiri. Saya hanya utarakan tiga sebab utama untuk mengajak anda sama-sama berfikir sejenak, dan sudah pasti, anda dapat mencari sebab-sebab yang lain bukan?

Credit Raja Teromba

Monday, August 12, 2013

PERKISAHAN SEJARAH RAWA RAUB:
HUBUNG KAIT KETURUNAN RAJA DARI PAGARRUYUNG
DENGAN KESULTANAN PAHANG MODEN

Sebagaimana yang dicatatkan oleh Ayahanda Imam Ishak sebagaimana hubung kait waris keturunan Raja Ahmad ibni Datuk Bendahara Putih Tuan Titah ke-10, Sungai Tarab, Pagarruyung adalah seperti berikut:

Diriwayatkan bahawa Yamtuan Raja Pangkat 1 @ Datuk Bendahara Putih Tuan Titah Ke-10 yang juga Orang Besar Anggota Dewan Besar Empat Balai Kerajaan Pagarruyung bergelar Tuan Titah Sungai Tarab yang merangkumi Gunung Merapi dan Gunung Singgalang di ranah Minangkabau, Sumatera berasal daripada keturunan Raja Pagarruyung dari jurai keturunan Yamtuan Raja Berkilap Alam @ Yamtuan Raja Gara @ Raja Bagewang 3 @ Datuk Bendahara Putih Ke-7 @ Sultan Alif Khalifatullah Fil Alam 1 telah memperoleh seorang putera sekitar tahun 1683 Masihi dan diberi nama Raja Ahmad.

Tok Prak @ Raja Ahmad berkahwin dengan Tok Mikrah. Apabila siap hutan dipugar, pengikut-pengikut Tok Prak pun membina rumah pisang sesikat, sebahagian di Sengkela, Raub dan sebahagian lagi di Gesing, Raub. Isteri Tok Prak yang bernama Nuriah itu memilih untuk membina rumah dan menetap di Gesing, Raub bersama anak-anaknya.
           
Di sini jugalah sekitar tahun 1756 Masihi, Tok Prak yang berusia 73 tahun beroleh isterinya yang kedua bernama Mikrah iaitu anak jati Kampung Terap, Budu,  yang juga masih berketurunan Datuk Kaya Ibrahim Terap, Budu, Lipis. Jurai keturunan Tok Mikrah ini ialah Tok Mikrah anak Tok Kaya Busu anak Tok Kaya Chandak anak Tok Kaya Ibrahim yang bernikah dengan Tok Di Padang anak Hang Semaun anak Hang Tuah. Bermula dari sinilah terjalinnya ikatan kekerabatan yang amat dekat lagi meluas dalam kalangan penduduk Hulu Pahang yang bertebaran di semua mukim dan kampung-kampung dalam daerah Raub dan Lipis bahkan merebak hingga ke Jerantut dan Temerloh melalui ikatan perkahwinan generasi terkemudian.
           
Daripada perkahwinan ini Raja Ahmad @ Tok Prak beroleh tiga orang anak iaitu Pandak Lena,  Fatimah dan Kulop Mat Daham.

Tok Pandak Lena berkahwin dengan seorang perempuan, orang Temau mendapat anak seorang perempuan hanya diketahui panggilannya Tok Ne bernikah dengan Tok Dagang Buyut. Hasil pernikahan itu memperoleh zuriat anak lelaki diberi nama Tok Dagang Busu.

Tok Dagang Busu bernikah dengan Siti Mas atau Tok Timah mendapat anak yang diberi nama Aishah dan membesar di Temau. ( Zaman dahulu Temau itu adalah wilayah Mukim Dong Sekarang).

Aishah adalah anak yang bongsu. Antara adik beradik kepada Aishah ini ialah Maisusah, Hajah Mandaliah yang bernikah dengan Panglima Perang Yusuf, Minyah, Habsah, dan Chapah.

Aishah telah berkahwin dengan DYMM Sultan Abdullah ibni Almarhum Sultan Ahmad Al-Muadzam Shah ( Sultan Ahmad 1 ) dan mendapat zuriat yang diberi nama YM Tengku Abdul Hamid ibni Sultan Abdullah.

YM Tengku Abdul Hamid bernikah dengan Che Puan Hasnah binti Abdullah dan mendapat zuriat yang ramai iaitu Tengku Azman, Tengku Kamaruddin, Tengku Nur, Tengku Ainun, Tengku Rohana, Tengku Rusmina, Tengku Roslin, Tengku Ruslan, Tengku Rozita. Tengku Rohanum, Tengku Rosli, Tengku Rosida dan Tengku Rosdan.

Saya sedang menjejak anak-anak YM Tengku Abdul Hamid ini berkahwin dengan siapa dan nama isteri/suami serta anak-anak mereka. Sesiapa yang tahu jurai keluarga besar ini boleh inbox dalam fesbuk saya.

Saya mohon ampun maaf jika ada kesilapan nama dalam perkisahan ini. Ini jelas perkaitan warisan Kesultanan Pahang Moden dengan waris keturunan Raja Ahmad @ Tok Prak dari Sungai Tarab, Pagarruyung.

Sekian, terima kasih.