ANAK-ANAK AHMAD JAAFAR AR-RAWI

ANAK-ANAK AHMAD JAAFAR AR-RAWI

Sunday, October 18, 2009

Sedutan ucapan penggulungan Presiden Umno, Datuk Seri Najib Razak: Bangkit bersama kekuatan baruSedutan ucapan penggulungan Presiden Umno, Datuk Seri Najib Razak: Bangkit bersama kekuatan baru

BH/17.10.2009

SAYA ingin menyatakan bahawa Perhimpunan Agung ke-60 ini adalah antara yang terbaik pernah saya hadir kerana saya lihat kita telah menghadapi ujian yang begitu besar dan selama setahun saya berasa agak sukar, agak gundah gulana juga hati saya melihat bahawa sama ada anggota parti kita sudah pulih dari segi semangat atau tidak, sudah boleh bangkit semula atau tidak, sudah sedar atau tidak, sudah benar-benar insaf atau tidak.

Maka hari ini bila saya berdiri di hadapan tuan-tuan dan puan-puan, segala kesangsian itu sudah luput sama sekali, saya berani menyatakan dan saya cukup yakin bahawa Umno pada saat ini, ketika ini, bersedia untuk bangkit, bangun sebagai satu kekuatan baru.

Tuan-tuan dan puan-puan,


Pada mula perhimpunan ini, hadir seorang mantan presiden kita (Tun Dr Mahathir Mohamad), maka perhimpunan kita ini ditutup dengan dihadiri seorang lagi mantan Presiden Umno.

Saya sesungguhnya ingin mengucapkan terima kasih kepada Yang Amat Berbahagia Pak Lah bukan saja kerana dia hadir dalam perhimpunan ini, bukan saja kerana dia pilih tak mahu duduk tempat VVIP di atas, tapi duduk di bawah sebagai Ketua Umno bahagian Kepala Batas, tetapi dia juga telah melafazkan dua janji kepada saya.

Bila Pak Lah berhenti, dia janji dua perkara kepada saya. Yang pertama, dia janji bahawa dia tidak akan kritik saya. Saya nak kata Pak Lah bukan saja tak kritik saya, tapi dalam apa hal juga saya buat, dia jadi penyokong kuat saya.
Yang kedua, dia janji pada saya, dia kata buatlah yang terbaik, malah dia kata kalau saya buat lebih baik daripada dia, dia lebih suka dan dia tetap akan sokong apa yang saya lakukan.

Jadi, hari ini dalam perhimpunan ini saya nak melahirkan penghargaan Umno dan penghargaan saya, penghargaan saf kepemimpinan kepada Pak Lah.

Sidang perwakilan sekalian,

Perhimpunan kita pada kali ini bersejarah kerana sejak penubuhan Umno pada 1946, perhimpunan kali ini membuat satu perubahan dari segi perlembagaannya. Perubahan perlembagaan pada kali ini yang paling signifikan, paling radikal, paling besar pernah dilakukan dalam sejarah perjuangan parti keramat kita ini.
Ya, kita pernah pinda perlembagaan dulu, malah Umno pernah diharamkan pada 1987, kita buat Umno baru, tapi kita memperketatkan proses pemilihan dalam parti kita, kita tentukan sistem bonus, kita tentukan sistem kuota, kita buat ini kerana kita tak cukup yakin akan kestabilan dalam parti, tetapi kali ini kita ambil keputusan hapuskan sistem kuota sama sekali dalam parti ini.

Sistem kuota ini kita hapuskan bukan untuk jawatan ketua bahagian saja... Saya kira tak adil kalau ketua bahagian saja sistem kuota kita hapuskan, tetapi jawatan presiden, timbalan, naib dan ahli Majlis Tertinggi (MT) kita ada sistem kuota.

Kita seolah-olah nak melindungi kepentingan kita dan jawatan tinggi di sebalik sistem kuota. Maka, bila perkara ini dibincang dalam Mesyuarat Biro Politik Umno, saya dan Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai timbalan presiden, kami berdua kata kami rela tidak berselindung di sebalik sistem kuota ini.

Ada orang kata Datuk tak takut ke tak ada perlindungan? tak ada perisai lagi, saya kata perisai saya ialah ahli-ahli Umno semua sekali. Kalau saya seorang presiden yang bekerja dengan baik, yang dapat berkhidmat kepada parti, yang dapat membela dan menjadi juara kepada rakyat, yang dapat bangunkan negara kita, maka nasib saya, saya serah kepada ahli Umno untuk tentukan.

Saya boleh cari jalan mudah sebab dalam perlembagaan sebelum ini, kuota untuk (bertanding) presiden berapa?... 58 bahagian mesti calonkan seseorang sebelum seseorang itu layak bertanding jawatan presiden. Cuba fikirkan, boleh dapat 58 bahagian bukan mudah, biasanya dapat satu, dua... dua pun susah.

Jadi kalau saya nak jadi presiden sampai bila?, presiden seumur hidup?... saya tentu sekali akan kekalkan perlembagaan lama, tetapi pada saya, biarlah saya serahkan untung nasib saya kepada ahli Umno untuk tentukan dan semangat yang sama juga ada pada timbalan presiden.

Kita nak berkhidmat selagi khidmat diperlukan ahli parti dan khidmat kami diperlukan kalau kami dapat menentukan kepemimpinan yang membawa kepada keberhasilan, kepada 'outcome', kepada 'success', kepada kejayaan, kepada pencapaian dan itulah yang jadi dorongan paling kuat untuk kami berdua dan rakan lain untuk bekerja lebih kuat dan bersungguh lagi.

Tak mahu lagi orang kata, orang di bawah kerja, kami di atas ini tak buat kerja. Kami di atas ini duduk atas kerusi empuk, melunjur kaki. Kami mahu menjadi pemimpin teladan yang baik, kalau kami suruh orang bawah kerja, kami juga akan bekerja sepenuh hati dengan komitmen tidak berbelah bahagi.

Saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada ketua bahagia Umno yang selama ini orang cap sebagai 'warlord', maknanya nak jaga kedudukan masing-masing, pertahankan kedudukan masing-masing.

Datuk Hisham (Naib Presiden Umno, Datuk Seri Hishammuddin Hussein) punya panik sampai jam 2, 3 pagi tak tidur buat pindaan perlembagaan, takut ketua bahagian tak setuju, tetapi saya berterima kasih dan melahirkan penghargaan kepada semua ketua bahagian sebab dalam hal ini, apa yang diuar-uarkan sebenarnya ketua bahagian bukan 'warlord', tapi inginkan perubahan supaya Umno lebih demokratik, lebih terbuka.

Apa lagi signifikan dengan perubahan perlembagaan?, kita nak sifat lebih inklusif, kita nak terima semua golongan dalam parti kita supaya parti kita lebih kuat, jadi kita permudahkan siapa nak masuk.

Sekarang ini, ketua cawangan boleh `sign (luluskan permohonan keahlian Umno), ketua Pemuda boleh sign, ketua Wanita boleh sign, ketua Puteri pun boleh sign. Jadi, Umno jadi parti yang membuka pintu seluas-luasnya kepada sesiapa yang ingin jadi ahli Umno.

Jadi kita kembali kepada asal Umno ditubuhkan, Umno kuat pada awal penubuhannya kerana Umno parti pergerakan massa... 'mass involvement', bukan parti elitis, bukan kepunyaan mana-mana golongan, bangsawan, tetapi parti perhimpunan segala kepemimpinan Umno dari semua latar belakang boleh berhimpun, bernaung dan bergerak sebagai satu pergerakan yang mencerminkan hati nurani orang Melayu... ini kekuatan kita.

Jadi jangan lagi kita nak sekat, jangan ada cerita orang hilang... macam saya sebut dalam taklimat presiden... pegawai di pejabat saya ada kelulusan baik, integriti, graduan... tiga kali memohon (jadi ahli Umno), tiga kali borang hilang. Jadi Umno hilang dia, nasib baik dia masih lagi sokong kita, nak sokong Umno.

Cuba kalau puak sebelah sana pelawa dia, bila-bila masa boleh masuk. Bukan saja tempat, boleh bagi jawatan. Ini sebabnya kita hilang orang yang patut berjuang untuk Umno kerana kita tidak bersifat terbuka kepada mereka.

Sekarang ini, kita tinggalkan... Tan Sri Muhyiddin sebut fiil, kelakuan, perangai yang tak baik ini kita buang. Sempena perlembagaan baru ini, kita buang... kita lakukan pembaharuan. Pembaharuan bukan bersifat perlembagaan saja, tetapi juga bersifat dari segi budaya, sikap kita.

Jadi kita bersifat inklusif, jaga semua. Perlembagaan baru ini kita bagi kedudukan istimewa pada Wanita. Wanita dapat perwakilan tambahan seorang lagi di peringkat bahagian supaya Wanita jadi nadi, penggerak kepada parti.

Waktu pilihan raya, jentera utama ialah jentera Wanita. Mesyuarat cawangan kalau tak ada Wanita, tak cukup korum... betul tak?. Jadi jangan sampai kita tak ada sikap sedemikian rupa. Selain Wanita, kita juga mesti jaga Pemuda.

Saya nak berkongsi cerita, saya punya rakan sejawat waktu jadi Menteri Pertahanan ialah Menteri Pertahanan Afrika Selatan, saya nak kongsi cerita ini sebab besar maknanya.

Dia dipenjarakan di Robin Island, Cape Town bersama Nelson Mandela. Waktu musim sejuk, terlalu sejuk... bila terpaksa berada di luar penjara, mereka buat dua bulatan. Satu bulatan luar, satu bulatan dalam, tapi yang menariknya, bulatan luar itu siapa dia... orang lama duduk di bulatan luar, yang muda ada di dalam bulatan, kenapa?... sebab kepada mereka yang berjuang atas nama perjuangan, yang penting ialah perjuangan. Jadi kalau orang muda boleh hidup lama, maka selama mereka hidup itulah perjuangan dapat diteruskan.

Pada mereka, mereka korbankan diri. Yang lama korbankan diri untuk menjamin kelangsungan perjuangan mereka menentang dasar Apartheid. Jadi inilah pemikiran orang perjuangan, ini orang yang pentingkan perjuangan. Dia memikirkan kejayaan matlamat perjuangannya, bukan kedudukan dia.

Kalau bukan orang perjuangan... eh saya dululah, saya utamakan saya. Maknanya pernah saya sebut maruah saya, kepentingan saya, walaupun saya sudah lama, saya nak lagi (jawatan), tak bagi peluang kepada orang lain.

Kita tak jaga generasi baru... inilah yang menyebabkan generasi baru jauh dari kita. Mereka jauh dari kita bukan kerana tak mahu sokong Umno, kerana tak bagi tempat kepada mereka, tak iktiraf mereka.

Mereka berjaya menumbangkan apartheid kerana bila orang lama tumbang, orang baru akan gantikan mereka. Jadi ini pemikiran baru kita yang mesti ada dengan perubahan ini. Bukan pinda perlembagaan, selepas itu fiil yang dulu lagi.

Walaupun lebih susah lagi... 146,000 (perwakilan) nak pilih kita (pemimpin), bukan 2,500. Kalau 2,500 orang, kita boleh kenal, boleh hafal nama, yang bertanding semua hafal nama dia, tahu nombor telefon, tahu belaka.

Kita nak ubah orang susah, cuba nak ubah manusia... manusia biasa nak ubah manusia lain tak boleh. Jadi kita buat satu sistem lebih ketat, kita menjuruskan orang ke arah perubahan, lambat laun akan jadi orang baik, insya-Allah.

Kalau dari malaikat jadi syaitan, dari syaitan jadi malaikat sebab sistem ini akan paksa dia ikut peraturan. Saya beritahu jangan sesekali cuba merosakkan sistem baru ini.

Kita serius kali ini, minta maaf kalau ada yang cuba (merosakkan), cuba eksploitasi sistem ini, masing-masing tanggung. Kita nak tampilkan imej Umno yang bersih, integriti, disenangi rakyat, ini juga perubahan kita.

Bila rakyat tengok kita, dia tengok parti ini betul-betul nak tolong kita, Umno ini nak bantu kita, nak jadi juara rakyat... bukan kalut sesama kita, bukan berbalah sesama kita, bukan he he dapat kontrak, surat coklat... tolong tenyeh (sokong) sikit Datuk. Jumpa saya boleh, tapi kita mesti buat kerja, paling penting buat kerja. Saya nak Umno jadi juara kepada rakyat, kita jadi parti juara rakyat, tak payah sangat formula roket sains.

Ada banyak orang sebut mengenai peruntukan, semua nak peruntukan... perlukah peruntukan. Tapi saya nak beritahu ada yang tak perlu peruntukan, banyak yang tak perlu peruntukan kalau kita buat.

Kita berubah dari malas jadi rajin, perlu peruntukan?... tak perlu. Yang bersifat malas selama ini, tiba-tiba dia rajin, siang malam turun bawah jumpa rakyat, perlu peruntukan?.... tak perlu, dia boleh kerja. Lepas itu kalau dia jenis sombong atau action, jadi dia sifat rendah diri, perlu peruntukan?... tak perlu. Daripada suka berdebat kepada suka bekerja, tak perlu (peruntukan). Daripada suka mencari kesalahan orang... ada sesetengah orang semua orang buat tak betul, dia saja yang betul. Kalau ubah fiil itu, perlu peruntukan?.

Kepada yang suka mencetuskan perselisihan... batu api, batu 'ronson', suka kipas, kalau tak jadi lagu (macam) itu, perlu peruntukan?... tak perlu. Kalau dari sikap menjauhi rakyat ubah kepada dekati rakyat, perlu peruntukan?... tak perlu.

Tapi kalau aktiviti Umno, nak tambah aktiviti, kita sanggup beri peruntukan tambahan. Aktiviti saya sebut program... tapi (peruntukan) tak boleh serah bulat-bulat, dia tunggu masa nak pakai. Buat program, tambah pengundi, kita bagi peruntukan.

Saya sudah berjanji di Janda Baik (pusat latihan Umno), banyak kita janji di Janda Baik ini. Ya kita bagi peruntukan tapi buat kerjalah, pergi cari pengundi baru.

Kita dok gaduh memang betul parti lawan buat kerja tak senonoh, memang betul... tapi apa ke hal Umno ini. Saya nak beritahu dalam setahun ini tak buat kerja tambah pengundi pun. Mengikut rekod, Umno kaku tak bergerak tambah pengundi. Jadi mulai hari ini, kita buat kerja tambah pengundi, tambah ahli Umno... baru kita kuat.

Saya nak beritahu dalam sistem demokrasi berparlimen ini, ada dua benda. Satu, politik 'is a game of numbers', ingat itu... bilangan. Kalau lebih (bilangan), kita menang, itu saja.

Masa saya mula masuk politik, masa (Umno) kuat dulu, saya tak fikir banyak... pergi rasmi cawangan pun sudah cukup, pilihan raya gerenti menang. Sekarang tak boleh macam itu lagi. Sebab itu kita mesti ada program 'outreach' supaya NGO (badan bukan kerajaan) dalam kawasan kita mesti sokong kita, setiap PIBG (Persatuan Ibu Bapa dan Guru) mesti sokong kita, mereka yang menentang kita kalau kita dekatkan diri dengan mereka, silap-silap mereka sokong kita.

Namun, bukan semua menentang kita... Pas pun bukannya semua hitam legam, walaupun ada hitam tapi boleh kikis, kita berus kikis... hilang hitam itu atau hijau dan boleh jadi warna kita nanti.

Sebab itu, dalam pertandingan ada yang sokong kerana parti dan ada yang sokong kerana peribadi. Maka, personaliti calon itu penting, kalau kadang-kadang kita letak calon atas nama parti tapi mereka tak suka parti, boleh jadi mereka tak undi kita.

Tapi, kalau mereka suka calon, suka parti, mereka akan undi kita, kita menang. Sebab itu saya pilih Tan Sri Isa (Samad) di Bagan Pinang. Saya kata, kalau nak diikutkan Tan Sri Isa dari segi kesalahan, kita sudah hukum dia. Dalam sistem undang-undang negara, orang kena hukum dan cukup edahnya, kita tak boleh hukum sekali lagi.

Malah, dalam undang-undang Islam pun, seseorang sudah jalani hukum di dunia, akhirat dia terlepas. Jika Tan Sri Isa walaupun dia kena hukum, hilang jawatan, dia taat setia kepada parti. Dia tidak merajuk.

Puak sebelah sana (pembangkang) jangan cakap besar. Ada orang kena hukum, hari ini macam dia yang hebat sangat. Yang dikenakan tindakan disiplin kewangan pun ada sebelah sana, baru masuk baru-baru ini. Dulu dia kena tindakan disiplin kerana politik wang, dia terpaksa lepas jawatan. Sekarang dia berada di sebelah sana. Jadi, jangan cakap besar.

Yang penting, kita mesti berlaku adil. Yang penting, kalau orang itu sudah dijalankan hukuman, dia masih taat kepada parti dan kawasan itu orang hendak dia, tak ada orang lain, kita patut bagi dia. Itu sebab saya pilih Tan Sri Isa jadi calon.

Bila kerja satu pasukan, bila bahagian berjalan baik, calon baik dan badan perhubungan baik... Datuk Mat Hasan (Menteri Besar Negeri Sembilan, Datuk Seri Mohamad Hasan) kita pun kerja kuat juga. Jentera di bawah Tan Sri Muhyiddin kerja kuat, kita menang di Bagan Pinang dengan majoriti berganda 132 peratus lebih besar daripada pilihan raya 2004.

Sebab itulah satu sebab ada suntikan semangat bila masuk dewan ini. Cuba kita kalah di Bagan Pinang, macam mana rupa perwakilan... monyok, muram, jalan pun satu macam, rasa nak marah.

Bila menang, semua ceria... perlembagaan pun lulus. Cuba kalah, barangkali lulus juga tapi buat pindaan atas pindaan lagi. Ini sebab saya kata saya setuju selepas dapat semangat dari Kampung Janda Baik. Saya setuju sangat kursus di Janda Baik itu bagus sebab kita sama taraf, bercampur menteri dan bukan menteri supaya lebih kenal satu sama lain. Kita nak semangat itu.

Saya pun basuh pinggan (sepanjang berkursus), saya tak beritahu orang rumah sayalah... sekarang dia sudah tahu. Kita beratur basuh pinggan, senam pun kita bersenam, kursus kita bagus, semangat bagus. Sebab itu, enam bulan lagi, kita balik semula (berkursus) dan setiap kali MT bermesyuarat, kita nak laporan daripada pengerusi perhubungan... buat kerja ke tak buat, jangan sedap jadi pengerusi perhubungan tak buat kerja, kena buat kerja... kalau nak kekallah.

Jangan harap orang bawah saja buat kerja... semua kena buat kerja, pengerusi perhubungan buat kerja, pengerusi biro buat kerja, barulah kepemimpinan kita ada dinamik, segar. Kita suruh dia buat kerja, OK Tok... inilah semangat yang kita nak, jadi banyak signifikan perhimpunan kita ini.

Tuan-tuan dan puan-puan,

Semangat kita sudah cukup kuat, berkobar-kobar. Saya nak tanya apakah tuan-tuan sedia untuk berubah, adakah sedia untuk bekerja, adakah akan mendekati rakyat, adakah sedia jadi parti yang kuat, adakah sedia berkhidmat untuk rakyat (sambil disambut dengan sahutan sedia oleh perwakilan).

Jadi, kita sudah bersedia, semboyan sudah berbunyi... kita bingkas bangun balik ke kota dan desa, tebarkan Umno. Kuatkan semangat kita, berjuang habis-habisan, insya-Allah Umno akan jadi parti yang kuat nanti... insya-Allah.

Hidup Umno, Hidup Umno, Hidup Umno, sekian terima kasih, Assalamualaikum WBT.