ANAK-ANAK AHMAD JAAFAR AR-RAWI

ANAK-ANAK AHMAD JAAFAR AR-RAWI

Saturday, July 11, 2009

Mengejar harapan serta masa depan Malaysia yang lebih makmur dan stabil


Mengejar harapan serta masa depan Malaysia yang lebih makmur dan stabil

Sedutan ucapan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak pada majlis 'Seratus Hari Najib Bersama Rakyat' di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC), semalam.

Berita Minggu/12 Julai 2009

SESUNGGUHNYA hari ini adalah hari rakyat Malaysia, rakyat 1Malaysia, sebab itulah ucapan sempena 100 hari saya memegang teraju pemerintahan negara, saya mempunyai pilihan... mula-mula saya fikir elok buat ucapan di Jabatan Perdana Menteri secara siaran langsung, tapi bila fikir punya fikir, kalau buat siaran langsung, tidak ada di sisi rakyat, saya tidak dapat mengiyakan konsep Rakyat Didahulukan, maka timbullah cadangan supaya kita mengadakan satu perhimpunan yang bukan sembarangan perhimpunan, satu perhimpunan yang bercorak, yang mencerminkan dukungan 1Malaysia, satu perhimpunan yang mana kita tidak mementingkan duduk di mana, kita tak pentingkan soal protokol, kita tak pentingkan ada kompang, ada bunga manggar, yang penting ialah kita dapat bersama-sama dengan rakyat Malaysia.

Hari ini saya bersama terharu, saya melihat dalam perhimpunan ini tidak ada batas antara kita, menteri duduk bersimpuh di bawah, Menteri Luar yang biasa dengan bankuet di peringkat antarabangsa duduk bersimpuh dengan anak muda di bawah, menteri yang jaga wanita ada bersama-sama dengan generasi muda, menteri KPI duduk bawah, Menteri Dalam Negeri yang jaga polis, yang orang takut pada dia, duduk di sisi anak muda generasi 1Malaysia.

Ternyata masa bergerak dengan sungguh pantas. Kira-kira 100 hari yang lalu, bersamaan 3 April pada tarikh lantikan sebagai Perdana Menteri, saya tampil menggariskan hala tuju pentadbiran kerajaan. Dalam tempoh sebelum ini, saya banyak membuat ketetapan dan pengumuman berkisarkan usaha seperti merangsang ekonomi, langkah peningkatan daya saing negara, inisiatif menarik minat pelabur asing, membebaskan tahanan ISA dan beberapa inisiatif lain.

Namun pada pagi yang ceria ini, saya mahu menumpu, mahu memberi fokus untuk bercakap mengenai hal ehwal rakyat, ucapan hari ini saya dedikasikan khususnya mengenai kesejahteraan dan kebajikan tuan-tuan dan puan-puan serta anak-anak sekalian, ucapan ini adalah ucapan yang cakna terhadap aspirasi rakyat Malaysia. Teringat saya pantun orang tua-tua kita; "kalau tidak kelapa puan, tidak juga kelapa bali, kalau tidak kerana tuan-tuan dan puan-puan, manakan saya berada di sini."

Jika diimbas sejak mula mengambil alih pucuk pimpinan negara, saya telah menggagaskan pentadbiran kerajaan dipaksikan atas konsep 1Malaysia: 'Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan'. Mungkin ramai yang tertanya-tanya kenapa konsep 1Malaysia dan mengapa ia menjadi landasan kepada pentadbiran ini. Jawapannya mudah, kerana bagi saya, kita adalah satu keluarga besar yang terdiri daripada pelbagai kaum, budaya mahupun kepercayaan.
Justeru, setiap warga Malaysia adalah komponen penting demi menentukan maju atau mundur, berjaya atau gagal negara yang tercinta ini. Hakikatnya sama ada kita orang Melayu, Cina, India, Sikh, Iban, Kadazan, Bidayuh, Orang Asli, kaum lain termasuk keturunan Siam, yang saya tahu dua bas turun untuk menyertai perhimpunan kita, pendek kata kita adalah rakyat Malaysia, kemajmukan kita inilah menjadi aset, menjadi 'competitive advantage', 'if we can mould together as one dream, one people, one nation', Malaysia akan berjaya dalam 'globalised world' ini.

Sebagai seorang pemimpin, saya dan rakan-rakan mempunyai pilihan, pilihan dari segi pendekatan kita. Saya boleh memilih untuk duduk menunggu di bilik berhawa dingin dalam pejabat untuk mendengar taklimat, menerima laporan yang belum pasti ceritanya lengkap seperti mana kenyataan 'on the ground'. Pada saya, seorang pemimpin akan lebih dianggap prihatin, akan lebih dianggap sebagai berjiwa rakyat kalau kita sanggup turun ke bawah melihat dengan mata kepala kita sendiri permasalahan rakyat, mendengar rintihan rakyat, keluh kesah, merasai gundah gulana dan meresapi denyutan nadi rakyat yang kita pimpin. Sebab itulah saya telah memilih pendekatan 'walkabout'. Saya belek kamus Dewan Bahasa, tidak ada terjemahannya, saya terpaksa fikir terjemahan lebih sesuai ialah 'tinjauan mesra'.

Jadi bermulalah pendekatan tinjauan mesra ini. Pada hari kedua, saya turun ke Petaling Street, melihat keadaan peniaga Cina kita, gerai-gerainya, saya bersalaman dengan peniaga kecil, penjaja. Ada yang ajak saya masuk gerai dia, saya belek beg tangan Louis Vutton yang harganya bukan harga Louis Vutton. Saya dengar rintihan peniaga, mereka kata mereka nak bumbung gantian tambahan, saya beritahu Menteri Wilayah Persekutuan dan Datuk Bandar tolong sediakan bumbung tambahan untuk peniaga di Petaling Street, ia sedang diuruskan.

Lepas itu, saya pilih untuk pergi ke kawasan Pangsapuri Vista Angkasa. Namanya hebat, Vista Angkasa, tapi bangunannya bila saya sampai... kalaulah hitam manis, tahan juga, sebab hitam manis itu 'black sweet', kalau 'black sweet' tahan, tapi bangunannya hitam kusam. Kalau orang, disebut hitam legam, tapi kalau bangunan, disebut hitam kusam. Saya dibawa masuk, penghuni sana kata ini lif Datuk, ya saya tahu ini lif, lif ini selalu rosak Datuk. Dia ajak saya naik lif, saya kata kalau Perdana Menteri terperangkap dalam lif, ada juga masalah. Saya kata tak apalah, saya terima... lif ini selalu rosak. Hasil daripada lawatan saya, saya suka laporkan dalam perhimpunan bersama rakyat ini bahawa 65 peratus kerja pembersihan dinding dan cat asas sudah selesai, 95 peratus kerja mengecat bangunan 'parking' selesai, 100 peratus kerja penyambungan kabel telefon di Blok 258 selesai, manakala kerja membaiki lif akan dimulakan dalam waktu terdekat, lepas ini bolehlah ajak saya naik lif.
Kemudian saya ke Brickfields untuk meninjau kebajikan peniaga India di sana. Mereka memajukan kepada saya tambah baik prasarana di kawasan terbabit dan bagi menyambut baik hasrat rakyat di kawasan Brickfields, saya umumkan di situ kita akan bangunkan 'Little India' yang lebih terancang dan unik dan saya akan lancarkan kewujudan Little India dalam sedikit masa lagi.

Apa yang menarik semasa di sana, saya akhiri lawatan saya menikmati teh tarik dan tosai di sebuah restoran bernama Sri Kortumalai dan tauke restoran itu namanya Encik S Paramasivam. Encik Paramasivam ini cekap 'business acumen' sebab dia ambil gambar saya duduk bersama dia, lepas itu dia buat gambar yang besar, dia gantung di kedainya dan tukar nama kedai dia kepada Najib's Corner. Saya nak fikir sama ada elok francaiskan Najib's Corner ini. Kalau saya francaiskan, saya boleh dapat keuntungan.

Berikutnya pula saya buat tinjauan mesra di Puduraya. Puduraya ini adalah nadi pergerakan rakyat biasa, rakyat bawahan, berpendapatan rendah kalau nak balik kampung, waktu perayaan, cuti, hari minggu, menggunakan Puduraya. Saya pergi ke Puduraya, saya dapat menghidu udara di Puduraya, masih lagi terlekat. Saya boleh tengok kepul-kepul udara, saya kata keadaan ini mesti diperbaiki dan Alhamdulillah, kerajaan meluluskan peruntukan sebanyak RM44 juta di mana RM30 juta untuk UDA baik pulih bangunan, RM14 juta untuk Kementerian Wilayah Persekutuan menceriakan kawasan sekeliling Pudu Raya. Hari ini, hasilnya Pudu Raya jauh lebih baik daripada dulu dan kita akan terus pulihkan keadaan ini supaya rakyat rasa selesa, dia balik kampung pun rasa sedap bahawa kerajaan memberi keselesaan kepada mereka.

Selanjutnya saya berkunjung ke nun jauh tempat pedalaman, Kampung Picin, Kampung Bidayuh, Batang Air, Lubuk Antu. Kampung Bintawa di Kuching, pasar malam di Sibu, pasar kraf di Kota Kinabalu dan di setiap tempat yang saya lawati, saya luluskan peruntukan tertentu untuk memperbaiki keadaan dan membuat pertimbangan di atas kehendak rakyat di kawasan terbabit.

Yang terbaru saya ke UiTM (Universiti Teknologi Mara), bersama-sama melihat anak-anak kita baru mendaftar. Saya dan isteri meluangkan masa bersenam seni dengan pelajar, tapi kadang-kadang 'step' saya lari sikitlah, tapi yang penting sekali, kata Datuk Rais (Datuk Seri Dr Rais Yatim) sebab dia mempopularkan senam seni ini, adalah satu cara kegiatan yang amat baik sekali. Saya buat tinjauan tempat pelajar, saya masuk tempat penghuni... tempat tidur dia, enam pelajar dalam sebuah bilik. Bila saya masuk, tinggal seorang saja, yang lima sudah balik. Saya ajak dia bawa tengok bilik air macam mana, bawa masuk bilik air, saya sudah tengok bilik air UiTM. Lepas itu di kafeteria duduk sembang bersama-sama dengan pelajar, cerita kepada mereka dasar kerajaan. Saya cakap dengan mereka, rupa-rupanya pelajar kita bersyukur. Saya tanya dia apa yang paling baik sekali, mereka kata pada saya kerana kemudahan yang begitu baik disediakan oleh kerajaan dengan bayaran yang sangat rendah.

Alhamdulillah dengan rahmat Yang Maha Esa juga, genaplah 100 hari saya menjunjung amanah sebagai Perdana Menteri dan sekali lagi saya berdiri dengan penuh sukacita melaporkan beberapa kemajuan yang telah dirancang dilaksanakan.

Pertamanya, meliputi soal kesejahteraan rakyat, kemakmuran ekonomi. Yang kedua, hak asasi manusia dan kebebasan media, ketiga ialah peningkatan kecekapan anggota pentadbiran penjawat awam serta keberkesanan sistem penyampaian perkhidmatan. Seterusnya pula, seawal saya mula tugas, saya telah isytiharkan bahawa pentadbiran ini akan bergerak atas landasan dan kaedah KRA (Bidang Hasil Utama), bila saya kata KRA ada orang terpegun, apa benda KRA itu, ada tersalah sebut KRU, ada sebut KERA. Kera itu lain, KRA dan KPI (Petunjuk Prestasi Utama) lain. Kalau tanya pada saya kenapa kita perkenalkan KRA dan KPI ini, atas dua sebab... pertama sebab kebertanggungjawaban. Kita nak setiap menteri yang dipilih oleh rakyat bertanggungjawab kepada rakyat, yang kedua saya hendak pencapaian sekarang, prestasi sekarang. Dua prinsip, satu - akauntabiliti, 'we must be accountable to the rakyat of Malaysia'. Keduanya, `it's all performance, now performance driven government', ini dia. Jadi hari ini dalam perhimpunan bersama rakyat ini setelah tiga sesi woksyop menteri ini berkumpul, seriuskah pasal soal KRA ini.

Saya nak umumkan enam bidang dipilih sebagai 'our national Key Result Area'. Ini saya nak umumkan sebagai bidang yang akan diberi fokus utama oleh saya bersama Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin bersama Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Sidek Hassan dan rakan saya yang lain.

Enam bidang itu seperti berikut; yang pertama - mencegah jenayah, kedua - memerangi rasuah, ketiga - meluaskan akses kepada pendidikan berkualiti dan berkemampuan, keempat - meningkatkan taraf hidup rakyat berpendapatan rendah dan sederhana, kelima - memperkasa prasarana luar bandar dan pedalaman dan keenam - ini saya tak anggap 'in short term', ini lebih 'medium term', menambah baik pengangkutan awam dalam jangka masa sederhana.

Enam bidang ini saya tidak mahu memperincikannya sebab saya akan jumpa dengan pegawai kerajaan, penjawat awam pada penghujung bulan ini dan saya akan memperincikan. Sebab kalau terlalu teknikal sangat, jadi 'boring' dalam perhimpunan bersama rakyat. Jadi kita tangguh dulu buat pengumuman secara 'detail'. Kalau kita kata kurangkan jenayah, berapa peratus... aah, itu saya berdebar jugalah nak sebut tapi itu adalah komitmen kita. Kalau ada komitmen, maknanya kita mesti serius, kalau tidak rakyat akan menuding jari dekat kita bila sampai pada masanya. Saya nak kita ini bertanggungjawab kepada rakyat Malaysia, ini dia prinsip.

Hari ini, saya nak buat beberapa pengumuman sebab saya kata tadi perhimpunan ini perhimpunan untuk rakyat, 'its all about the people' . Sehubungan ini, percayalah kerajaan akan bersikap bukan saja komited tapi 'decisive' dalam kita buat keputusan, kita takkan biarkan keadaan terumbang ambing dengan ketidakpastian, kita takkan buat keputusan secara sembrono. Kita akan gunakan pendekatan memikir, mendengar hasrat rakyat, rintihan rakyat, pendapat rakyat. Era kerajaan tahu segala-galanya sudah berakhir, kita mesti dengar pendapat rakyat, proses ini kita akan buat dalam hampir semua keputusan penting yang akan dilakukan oleh kerajaan. Umpamanya pendekatan kita untuk kaji semula ISA, kita akan gunakan pendekatan mendengar pendapat 'sivil society', daripada 'Bar Council', daripada pelbagai kumpulan supaya kita dapat merumuskan keputusan yang terbaik untuk kepentingan negara. Percayalah usaha kita seperti ini yang kita akan gemblingkan bukanlah satu angan-angan atau fatamorgana, tetapi satu hasrat kita yang akan berpaksi atas kenyataan yang sebenarnya.

Saya juga ingin melihat potensi rakyat menjadi kenyataan sebenarnya, kita mesti mewujudkan satu sistem di mana `the best and the brightest' sesama kita mendapat peluang untuk mencapai tahap optimum mereka dan di samping itu kita mesti berlaku adil kepada mereka yang tinggal di kawasan yang serba kekurangan. Kita boleh mengamalkan 'equality of access', tetapi kita tak boleh tentukan 'equality of outcome'. Maka dengan demikian, terpulanglah kepada rakyat Malaysia. Kita hendakkan rakyat Malaysia memanfaatkan segala peluang supaya 'outcome' nanti mencerminkan yang paling optimum bagi kita sendiri.

Hari ini hari untuk rakyat, maka saya nak mulakan pengumuman untuk rakyat. Pengumuman yang pertama, setelah mendengar rintihan daripada rakyat yang menggunakan tol (disambut dengan tepukan hadirin), dia dah tepuk dah, belum umum keputusan dah tepuk dah... setelah dengar rintihan rakyat yang gunakan tol, lebih-lebih lagi mereka yang berulang alik setiap hari, ada orang beritahu saya, dia pergi ke tempat kerjanya lima kali pergi balik, satu hari dua kali, satu minggu 10 kali, satu bulan bayaran tolnya hampir RM300. Saya tanya kalau RM300 sebulan, gaji berapa? Gaji RM3,000, maknanya 11 bulan... dia dapat 11 bulan gaji, dia tak dapat 12 bulan sebab satu bulan gaji bayar tol. Oleh itu, sempena perhimpunan kita hari ini sebagai satu 'interim solution', sebagai satu keputusan sementara sebab kadar tol keseluruhannya sedang dikaji, memakan masa sikit. Sebagai 'interim solution' bagi mereka yang bayar tol 80 kali atau lebih sebulan, akan dapat diskaun sebanyak 20 peratus dan ini akan bermula pada 1 September tahun ini. Ini saya percaya akan beri kelegaan kepada banyak di kalangan kita, terutama sekali yang gunakan tol harian pergi balik tempat kerja.

Pengumuman kedua ialah di Wilayah Persekutuan khususnya, ramai juga yang tinggal menyewa rumah di bawah Program Perumahan Rakyat. Maka dengan ini bagi mereka yang sedang menyewa rumah, mereka akan diberi 'option' membeli rumah perumahan rakyat ini. Sebanyak 44,000 unit akan ditawarkan, kita takkan paksa. Bagi sesiapa nak beli rumah, bolehlah beli rumah sebab saya tahu ada yang tinggal menyewa selama 20 tahun, dia kata tak ada harta nak beli. Inilah peluang yang akan dilaksanakan oleh kerajaan.

Pengumuman ketiga, berkaitan dengan peniaga dan penjaja kecil. Pada 20 Jun lalu bertempat di Tanjung Karang, Selangor, saya hadir satu majlis yang dianjurkan Gabungan Persatuan Penjaja dan Peniaga Kecil Melayu Malaysia. Mereka memohon supaya bayaran lesen bagi peniaga kecil dan penjaja dapat dikurangkan. Maka bagi peniaga dan penjaja di Wilayah Persekutuan, saya umumkan potongan kepada pembaharuan dan lesen baru mereka sebanyak 50 peratus. Ini akan beri banyak kelegaan kepada peniaga dan penjaja kecil kita. Saya berharap negeri lain akan ikut langkah yang dibuat oleh Wilayah Persekutuan, mudah-mudahan lesen lain pun dapat dikurangkan kadarnya. Saya juga nak umumkan bahawa peruntukan untuk Tekun Nasional ditambah RM150 juta dan bagi program usahawan muda masyarakat kaum India, diluluskan peruntukan sebanyak RM15 juta.

Pengumuman keempat, dasar menambah permit teksi kepada individu. Ramai juga pemandu yang terpaksa sewa lesen daripada orang lain, mereka terpaksa bayar RM50 kepada tauke, minyak kena bayar sendiri, mereka hidup dalam keadaan yang tertekan. Setakat ini, kerajaan sudah meluluskan 7,000 permit teksi individu dan saya nak umumkan 3,000 lagi akan diluluskan dalam masa tiga bulan yang akan datang.

Pengumuman kelima ialah kita akan ambil langkah drastik untuk mengurangkan jenayah dan juga memerangi rasuah. Perincian langkah ini akan diumumkan pada penghujung bulan ini.

Keenam, pendaftaran kelahiran. Rupa-rupanya ramai juga yang lambat mendaftar kelahiran, terutama sekali di Sabah dan Sarawak. Untuk Sabah, sejak 2005, sebanyak 36,000 permohonan pendaftaran diterima dan daripada jumlah itu, 92 peratus sudah diluluskan, manakala di Sarawak sejak 2005, sebanyak 19,000 permohonan diterima dan 80 peratus permohonan diluluskan, bakinya akan dapat kita selesaikan dalam sedikit masa lagi.

Yang ketujuh dalam hal kewarganegaraan, yang tertangguh pada 1 November 2008 adalah sebanyak 34,000 hingga Jun 2009. Sebanyak 46 peratus selesai dibuat keputusan dan bakinya akan dapat diselesaikan pada hujung tahun ini, insya-Allah.

Yang kelapan soal pembangunan luar bandar, terutama sekali Sabah dan Sarawak. Jalan luar bandar daripada 750 kilometer yang dibina dalam Rancangan Malaysia Kesembilan, kita akan tingkatkan kepada 1,500 kilometer dalam tempoh Rancangan Malaysia Ke-10 kelak.

Yang kesembilan, bekalan air pada masa sekarang hanya 52 peratus di Sabah, 61 peratus di Sarawak, kita akan tingkatkan lagi. Begitu juga bekalan elektrik, detailnya akan saya umum pada penghujung bulan ini, insya-Allah.

Yang ke-10 dan ini ada kaitan langsung dengan generasi muda. Generasi muda kita mempunyai gaya hidup tersendiri, mereka minat guna motosikal jenis kapcai. Mereka guna kapcai ke hulu dan ke hilir, saya diberitahu ramai juga penunggang kapcai tak ada lesen memandu dan mereka menghadapi masalah kerana bayaran mendapatkan lesen memandu tinggi, antara RM500 hingga RM700. Cuba bayangkan orang muda terpaksa keluarkan wang RM500, RM700 nak dapat lesen memandu kapcai. Jadi selepas berunding dengan sekolah memandu melalui Menteri Pengangkutan, sukacita saya mengumumkan caj bayaran latihan yang kini antara RM500 hingga RM700 akan dikurangkan kepada RM211.

Pengumuman yang ke-11 sebab hari ini 11 Julai. Ini pengumuman yang terakhir, bahawa skim Amanah Saham Wawasan untuk miskin tegar di bandar, saya mengesahkan bahawa menjelang 2010, seramai 10,000 isi rumah miskin tegar di bandar akan diberi 10,000 unit di bawah senarai e-kasih. Ini memerangi masalah kemiskinan di bandar. Sebagai pengumuman istimewa hari ini, satu lagi tabung unit amanah baru diberi nama... nama pun agak istimewa, Amanah Saham 1Malaysia kepada rakyat Malaysia umur 18 tahun ke atas akan kita lancarkan sedikit masa lagi dengan saiznya sampai 10 bilion unit. Ini adalah keputusan yang sangat istimewa untuk rakyat Malaysia.

Akhir kalam, langkah yang saya umumkan dalam tempoh 100 hari ini hanyalah langkah pemula. 'It is only the beginning' dalam perjalanan kita ke arah masa depan yang lebih baik, makmur dan terjamin. Perjalanan kita ini ibarat sebuah sungai, sama ada kita ini pemimpin atau dipimpin, semuanya mengalir ke arah yang sama. Saya ingin mengajak tuan-tuan dan puan-puan serta anak-anak sekalian bersama saya melakar masa depan Malaysia yang menjanjikan peluang lebih baik dan adil untuk semua dengan satu harapan. Saya amat bersyukur bahawa sambutan rakyat seperti dalam perhimpunan ini begitu memberangsangkan sehingga bila saya berdiri di sini, rasa meremang bulu roma melihat mereka. Saya tak tahulah sama ada berpandukan kepada `polling' dan sebagainya kononnya 'rating' kerajaan pun sudah bertambah baik lagi. Mudah-mudahan ini semua bagi kita keyakinan untuk terus berjuang. Saya nak lahirkan penghargaan saya kepada Yang Amat Berhormat Timbalan Perdana Menteri Malaysia dan rakan dalam Kabinet yang 'always standing by me all the time and standing together'... ada lagu rasmi Kabinet ni. Saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada Ketua Setiausaha Negara dan penjawat awam yang tetap setia kepada kerajaan, kepada sektor swasta, pemimpin korporat, GLC, pengusaha, peniaga kecil, pemandu teksi dan rakyat jelata yang juga bersama dengan kita melangkah dengan penuh komitmen dan keyakinan.

Saya ingin tutup perjumpaan yang sangat bersejarah ini, perjumpaan 1Malaysia yang sangat unik ini dengan sebuah nukilan yang mencerminkan isi hati, lubuk hati saya yang bertajuk Harapan atau Hope.

Di wajah suci anak-anak ini kulihat sinar
Di hati murni mereka terpahat sebuah impian
Andai sengketa membelenggu sesama
Andai kerakusan menguasai kita
Ke mana kan tumpah harapan mereka

Kerana
Di bahu kitalah terpikul segunung amanah
Di jemala kita terjunjung selaut ikrar
Melunas sumpah, menunai janji

Ayuhlah
Rakan dan taulan, sahabat dan saingan
Lupakan beda, lebihkan menerima
Bertatihlah bersamaku, kita berjalan seiringan, kita melangkah sehaluan
1 suara, 1 impian, 1 harapan, 1Malaysia