ANAK-ANAK AHMAD JAAFAR AR-RAWI

ANAK-ANAK AHMAD JAAFAR AR-RAWI

Friday, December 5, 2008

WANITA WAJIB JAGA KESIHATAN DIRI

WANITA WAJIB JAGA KESIHATAN DIRI


KUALA ROMPIN – Timbalan Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar, Datuk Maznah Mazlan menyarankan semua golongan wanita wajib tahu dan faham mengenai sesuatu penyakit itu, sekurang-kurangnya dapat mengambil langkah pencegahan daripada peringat awal lagi.

Katanya, wanita tanpa mengira latar belakang kedudukan dan pendidikan perlu sentiasa mendalami isu-isu kesihatan, khususnya yang berkaitan dengan penyakit wanita yang mungkin boleh mengancam kesihatan mereka.

Menurutnya, perkongsian maklumat mengenai beberapa penyakit bahaya yang mungkin boleh terkena kepada ahli keluarga dan anggota masyarakat, sebenarnya bukan sahaja menyelamatkan nyawa orang yang disayangi, malah ia dapat mengekalkan kesejahteraan dan keharmonian dalam institusi kekeluargaan itu sendiri.

“Sebagai wanita kita perlu bijak dan tahu menjaga kesihatan kerana wanita pada hari ini membuktikan mereka mempunyai peranan bukan saja terhadap soal rumah tangga tapi kerjaya mereka sendiri.

“Sudah tentu tanggungjawab dan amanah mereka amat besar dan ini mendorong mereka agar kelihatan anggun dan juga menarik meskipun mempunyai tanggungjawab yang besar.

“Sebaliknya pengetahuan itu juga boleh mengelakkan kita daripada terpaksa mengeluarkan perbelanjaan yang banyak semata-mata untuk rawatan sedangkan kita boleh mencegahnya,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika diadakan Program Nur Sejahtera yang bertemakan ‘Sihat dan Anggun’ anjuran Lembaga Penduduk dan Pembangunan Negeri Pahang dengan kerjasama Jabatan Perpaduan Daerah Rompin, baru-baru ini.

Maznah yang juga ADUN Muadzam Shah meminta wanita supaya lebih peka mengenai tahap kesihatan mereka dan sentiasa berkongsi pengetahuan mengenai bahaya penyakit tertentu dengan keluarga masing-masing.


Beliau berkata, terdapat di kalangan ahli keluarga yang berasa malu memberi maklumat mengenai penyakit seperti barah payu dara kepada ahli keluarga yang berlainan jantina.

“Sikap ini perlu dikikis kerana hanya merugikan, sebaliknya mana-mana individu yang tahu mengenai penyakit tertentu melalui seminar dan ceramah perlu menyampaikannya kepada orang lain,” katanya.

Menurutnya, penjagaan kesihatan juga perlu diambil berat kerana ia turut menjamin kejayaan dan kebahagiaan seseorang, malah pembangunan sesebuah negara turut berjalan lancar jika rakyatnya sihat.

Beliau turut menasihati golongan gadis-gadis remaja agar dapat membudayakan amalan kehidupan yang sihat demi kesejahteraan mereka pada masa depan.

“Saya juga berharap golongan gadis-gadis remaja mengambil berat mengenai kesihatan mereka kerana jika mereka mengamalkan gaya hidup sihat sejak remaja, risiko untuk menghidap penyakit berbahaya ketika sudah tua agak tipis,” katanya.

Mengenai program Nur Sejahtera, Maznah berkata, program itu mengutamakan aspek kesihatan wanita dan keluarga kerana di samping sebagai ibu, wanita harus menjaga kesihatan diri dan keluarga dan ia dilihat satu pendekatan terbaik dalam memberi kesedaran kepada orang awam.

“Program Nur Sejahtera menumpukan aspek kesihatan termasuk menangani kanser payu dara, pemeriksaan kesihatan umum seperti tekanan darah, kencing manis dan jantung,” katanya.

Dipetik dari Mingguan Watan,
Bil.15, 7 - 13 Disember 2008

PERKUKUH KERJASAMA KOMPONEN BN

PERKUKUH KERJASAMA KOMPONEN BN
UNTUK RAMPAS KEMBALI PARLIMEN INDERA MAHKOTA


KUANTAN – UMNO Bahagian Indera Mahkota akan segera mengorak langlah mengatur sdtrategi dan aktiviti sosial di DUN Semambu dan DUN Beserah bagi menghadapi Pilihanraya Umum ke 13, akan datang ke arah merampas kembali kawasan parlimen Indera Mahkota dari tangan Partai Keadilan Rakyat (PKR).

Ketua UMNO Bahagian Indera Mahkota, Encik Mohd. Azmi Yusof dipetik sebagai berkata, bagi mennjayakan hasrat itu, UMNO akan menerajui usaha untuk meningkatkan kerjasama dari MCA, MIC, Gerakan sebagai rakan sekutu Barisan Nasional (BN) melalui aktiviti-aktiviti sosial yang akan dianjurkan kelak.

Katanya, sayap Wanita, Pemuda dan Puteri akan digerak serentak bagi melaksanakan aktiviti-aktiviti yang dirancang dan tidak mahu tiga sayap UMNO itu bergerak sendirian bagi menjimatkan tenaga, biaya dan mengukuhkan perpaduan dalam UMNO sendiri disamnping mengeratkan kerjasama dalam BN.

”Apabila ditanya kenapa memilih aktiviti sosial, beliau memberitahu bahawa rakyat yang mahukan pemimpin partai Kerajaan turun padang, oleh itu melalui aktiviti sosial seperti Mesra Rakyat membolehkan pemimpin melihat sendiri kehidupan rakyat di peringkat kampung dan luar bandar.

” Disamping itu dikalangan partai komponen BN juga turut mengelami proses pemilihan pimpinan baru baik diperingkat cawangan atau bahagian, oleh itu perlu satu pendekatan bersepadu dibuat, disamping pemimpin turun padang, rakyat juga dapat mengenali secara lebih dekat pemimpin mereka.

”Golongan muda kini mahu perubahan dalam pimpinan partai dan perkara itu telah pun selesai, jadi kini masanya pemimpin baru mengatur strategi bagaimana memastikan giolongan muda terus sayangkan partai dan seterusnya berkorban tenaga dan wang ringgit bagi memulihkan maruah BN yang sudah tercalar di Indera Mahkota.
Sebagai langkah awal, UMNO Bahagian Inderea Mahkota akan berbincang dengan Yayasan Nelayan Pahang bagi mengenalpasti masalah utama golongan nelayan disepanjang pantai Beserah hingga ke Pantai Chertaing, dan setelah masalah itu dikenalpasti, tindakan susulan menyelesaikan masalah akan dilaksanakan secara bersepadu, ” katanya lagi.

Menurut Mohd. Azmi lagi, perhatian khusus bagaimana untuk menarik sokongan anak-anak nelayan kepada BN dan perancangan aktiviti yang strategik akan dilaksanakan, terutama bagaimana kaedah untuk meningkatkan jumlah pengundi di Indera Mahkota kepada 55,000 orang.

Katanya, sayap Pumuda dan Puteri akan segera turun padang bagi mendekati anak-anak nelayan ini kerana sokongan mereka dapat menentukan apakah BN akan berjaya merampas kembali kerusi parlimen Indera Mahkota dari tangan PKR dalam pilihanraya umum akan datang.

Dipetik dari Mingguan Watan
Bil.15, 7 - 13 Disember 2008