ANAK-ANAK AHMAD JAAFAR AR-RAWI

ANAK-ANAK AHMAD JAAFAR AR-RAWI

Sunday, July 26, 2009

Jaro disaran bukukan hasil kajian orang RawaJaro disaran bukukan hasil kajian orang Rawa
Sinar Harian 25 Julai 2009

TANJUNG MALIM – Persatuan Jalinan Rao Malaysia (Jaro) disaran membuat kajian mengenai suku kaum Rao atau Rawa untuk dibukukan supaya dapat dijadikan rujukan generasi kini dan akan datang.

:Presiden Badan Warisan Malaysia, Tun Ahmad Sarji Abdul Hamid berkata, bagi memupuk identiti orang Rawa, kita hendaklah sedikit sebanyak mengetahui sejarah, budaya, loghat dan sumbangan mereka.

:“Sekiranya sesebuah keluarga itu mengakui sebagai keluarga Rawa, maka wajarlah mereka menggunakan panggilan Rawa seperti emak dipanggil ‘omak’ atau kadangkalah dipanggil ‘ondaik’, datuk lelaki dipanggil ‘ninik’, manakala nenek perempuan dipanggil ‘uci’,” katanya pada majlis perasmian Seminar Melayu Rao Malaysia di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), semalam.

“Saya juga mencadangkan kepada Jaro supaya diterbitkan sebuah ensiklopedia yang menerangkan sejarah, budaya, kisah keperwiraan dan legenda orang Rawa," katanya yang turut memberi sumbangan sebanyak RM23,500.

Seminar Melayu Rao rapat hubungan Malaysia, Indonesia


Seminar Melayu Rao rapat hubungan Malaysia, Indonesia
Sinar Harian 26 Julai 2009

SHAH ALAM- Seminar Melayu Rao (Rawa) Malaysia eratkan hubungan serumpun antara masyarakat Rawa Malaysia dengan masyarakat Pagar Ruyung di Indonesia yang diadakan di Universiti Perguruan Sultan Idris (UPSI).

Yang Dipertua Gadih Pagaruyung, Profesor Dr Ir Puti Reno Raudha Thaib berkata, seminar tersebut amat penting kepada golongan muda pada masa kini terutama mereka yang berasal daripada keturunan Rawa agar tidak lupa dengan adat dan kebudayaan mereka.

“Saya berharap hubungan yang terjalin antara generasi Rao Malaysia dengan masyarakat Sumatera Barat (Pagar Ruyung) tetap berterusan.

“Walaupun sejak akhir-akhir ini seakan tidak terjalin dengan kuat kerana generasi sekarang seolah-olah lupa dengan tanah asal dan adat mereka,” kata beliau semasa berkunjung ke Kumpulan Karangkraf Sdn Bhd (KKSB), kelmarin.

Beliau yang juga pembentang seminar di UPSI mengatakan hubungan menjadi renggang kemungkinan disebabkan masalah kebudayaan yang semakin dilupakan oleh generasi muda pada masa kini.

Ibu Puti berkata, dengan seminar yang dijalankan tersebut dapatlah merapatkan lagi hubungan serantau antara masyarakat Rao Malaysia dengan masyarakat Pagar Ruyung walaupun pelbagai isu yang berlaku seperti isu Manohara.

“Walau bagaimanapun, isu terbabit tidak menjejaskan hubungan ini malah kami akan menjadi lebih rapat lagi,” katanya.